Fixa till en Halloweenfest

I Sverige är halloween en förhållandevis ny högtid, men det gör den inte mindre festlig för det. En halloweenfest kan verkligen lyfta humöret under den annars så tradiga hösten. Det går såklart att anordna en halloween med olika teman, men gemensam nämnare brukar ändå vara läskighet och skräck.

Maskerad – särskilt tema eller allmänt läskigt?

Det allra vanligaste för en halloweenfest är att ha en maskerad. Här behöver du som arrangerar festen besluta dig för om du vill ha ett särskilt tema eller om det räcker med att gästerna kommer utklädda som någonting läskigt.

Om festen är för små barn räcker det oftast att de klär ut sig till något inom temat monster/spöken. Medan en fest för lite äldre barn med fördel kan ha ett roligt tema. Kanske en viss skräckfilm?

Dekorationer till festen

Oavsett om du beslutar dig för att festen ska ha ett särskilt tema eller bara vara allmänt läskig behöver du ha dekorationer. På Partyhallen hittar du alla dekorationer du behöver inför festen.

Även här behöver du bestämma dig för om du vill gå “all in” eller om det räcker med några få dekorationer. Klassiska dekorationer så som spindelnät, döskallar och skelett räcker långt om du har en tight budget till festen.

Bjuda på mat eller tilltugg

Det finns inget som säger att du behöver bjuda på mat på festen. Men är det inte så många som kommer på halloweenfesten kan det absolut vara trevligt med mat och snacks. Är festen för små barn kan det också vara smart att bjuda på mat, så att de inte enbart äter godsaker.

Självklart ska även maten och tilltugget du serverar ha halloweentema. Prinskorvar kan bli avhuggna fingrar och en köttfärspaj kan dekoreras som ett huvud. Tänk dock på att anpassa nivån av läskighet efter gästernas ålder.

Aktiviteter på festen

Även om det inte är ett måste kan det vara en bra idé att ha några planerade aktiviteter för festen. Givetvis ska du anpassa aktiviteterna utifrån gästernas ålder.

Aktivitet för mindre barn

  • Kurragömma i märker.
  • Sätta tänder på fladdermusen (sätta knorr på grisen).
  • Rulla in en mumie (snurra in en lagmedlem i en rulle toalettpapper så snabbt som möjligt).

Många av de klassiska lekarna för barnkalas går det att göra en twist på så att de även passar för halloween. Det gäller bara för dig att ta din fantasi till hjälp!

Aktiviteter för ungdomar

  • Testa en ouija-bräda.
  • Titta på en skräckfilm.
  • Flytta pumpan (laget ska flytta en stor pumpa tillsammans utan att använda händerna).

Var ska du ha festen?

Enklast är oftast att ha festen hemma. Men har du begränsat utrymme är det en bra idé att hyra en lokal.Bor du i lägenhet kan du kolla om det finns en kvarterslokal i området där du bor. Oftast brukar de endast gå att hyra dem fram till cirka klockan 22, men då har en barnfest tagit slut för längesedan. Tänk på att vara ute i god tid om du vill hyra lokal till festen, eftersom många vill arrangera en halloweenfest.