Presenter för 5-åringen!

Att köpa presenter för 5-åringen kan vara en utmaning om du inte vet vart du ska börja leta. De är precis i den åldern där de faktiskt själva vet vad de gillar och inte gillar, och ingen vill såklart råka köpa en present som blir en total flopp.  

Det första steget är därför att fråga barnet själv vad hen faktiskt önskar sig. En del barn gillar att pyssla medan andra gillar någon slags leksak som är mer aktiv. Rådfråga gärna barnets föräldrar om det är någonting de behöver eller saknar, och se till att barnet inte redan har den leksak du funderat på att köpa. 

Den mest  uppskattade presenten är dock att ge någonting unikt. Vi kommer i denna artikel ge lite förslag på både fysiska presenter men även lite annat som faktiskt kan vara lite roligare att ge bort – nämligen upplevelser!  

Aktiva spel 

Att köpa ett underhållande spel är nästan alltid uppskattat, och att köpa ett spel som passar perfekt för hela familjen är såklart ännu bättre! Vi tänker då direkt på det klassiska spelet Med andra ord, som är anpassat för åldrarna fem år och uppåt.  

Ett annat spel som också funnits med länge är familjespelet Alfapet, även detta kan du hitta anpassade för de yngre barnen så att alla kan ha kul och samtidigt lära sig någonting under spelets gång.  

Utklädnadskläder 

Att klä ut sig till olika karaktärer är också ofta en uppskattad present och som du kan anpassa helt efter vad barnet gillar för typer av teman. Det kan vara allt ifrån pyamashjältar till monster, vad du tror uppskattas mest! Det finns mängder av kostymer att välja mellan, men även små tillbehör såsom masker, svansar eller annat kul som gör att barnens fantasi får jobba när de används under lek. 

Olika bollsporter  

Hur kul är det inte att ta med en basketboll till planen och spela med vänner eller gå till närmsta gräsplätt och passa lite fotboll? Eller varför inte köpa en innebandyboll tillsammans med några uteklubbor? Det finns mängder av roliga saker att hitta på för en femåring med olika slags bollar som både stimulerar lek och håller ditt barn aktivt. 

Olika leksaker

Det mest klassiska är att köpa en leksak som passar en femåring. Här har du en hel del att välja mellan då de börjar komma upp i åldern och du inte behöver vara rädd för att köpa en leksak med exempelvis för små delar som hen kan sätta i halsen.  

En femåring har dock en ganska stark vilja och en klar bild av vad för slags leksaker hen tycker om. Finns det till exempel en specifik karaktär från en serie som barnet tycker extra mycket om, eller har barnet börjat på en samling av en viss leksak? Då kan en utökad samling med tillbehörande leksaker vara ett gott alternativ.  

Upplevelser  

Detta kanske är det mest unika, och kräver därför också lite extra tid från dig som ger presenten. Istället för att ge en fysisk present så kan du ge ett kort där du beskriver vad för kul ni ska hitta på. Detta kan till exempel vara att gå på bio och äta lunch, eller ett shoppingdag med dig där hen själv får handla för x antal kronor. Det finns mycket kul att hitta på tillsammans!  

Med så mycket presenttips till femåringen på marknaden kan du dessutom kanske kombinera två – både en leksak och en upplevelse! Vi hoppas att våra tips har gett dig en lite klarare bild på vad du kan leta efter när du går i affären eller när du scrollar runt efter den perfekta presenten.  

Det viktiga är att anpassa efter vad barnet själv uttrycker sig önska och ta det därifrån. Lycka till!