Roliga lekar till barnkalaset!

Under barnkalas kommer det garanterat bli mycket spring och lek. Istället för att alla bjudna leker fritt med olika saker på olika platser kan det vara en bra idé att planera in roliga lekar till barnkalaset där alla kan delta och utgöra aktiviteter tillsammans. Men vilka lekar passar bra till barnkalas och vad för tillbehör behöver du för att kunna utföra dem? Vi listar de roligaste lekarna till barnkalaset! 

Planering inför ett barnkalas 

Att planera olika aktiviteter och lekar till ett barnkalas hjälper barnen att hålla sig aktiva och för mindre kalas kan du med fördel planera in flera kortare aktiviteter för att inte göra någon uttråkad. Det kan bland annat handla om olika lekar med lag, fiskdamm, roligt pyssel eller skattjakter där alla barn exempelvis får leta efter sina godispåsar med hjälp av olika ledtrådar.  

När du planerar in lekar och aktiviteter för ett barnkalas är det viktigt att de är anpassade efter barnens ålder. För lite äldre barn kan lekarna vara mer avancerade och pågå lite längre då de har mer tålamod och uthållighet. 

Skattjakt 

En rolig lek på barnkalas är att leka skattjakt. Här har du en mängd olika teman du kan arrangera en skattjakt i. Piratskattjakter är en klassiker, men du kan även anordna en skattjakt i något tema av en barnfilm som är speciellt populär eller med karaktärer från ditt barns favoritfigurer.  

Under en skattjakt får barnen uppdrag och ledtrådar under lekens gång i en spännande berättelse som de får lösa. Att ordna med en skattjakt kan hålla barnen sysselsatta under en längre tid, men se till att ha belöningar framme när de löser gåtorna! 

Försök hålla ballongen i luften 

Vad vore ett barnkalas utan många och färgglada ballonger? I denna lek ska barnen försöka hålla sina ballonger i luften så länge som möjligt genom att följa några få regler. Börja med att blåsa upp olika ballonger och dela ut till varje deltagare som är med på barnkalaset. Sedan ger du en given signal som innebär att alla barn behöver kasta upp sin ballong i luften.  

Leken går ut på att försöka hålla kvar sin egen ballong utan att den nuddar golvet så länge som möjligt genom att endast blåsa, sparka eller slå med knuten näve mot ballongen så gott du kan. Det är förbjudet att försöka hålla kvar ballongen med öppen hand eller hålla fast den. Leken avslutas när det endast är en kvar som lyckats hålla kvar sin ballong i luften! 

Svans på åsna 

Att sätta svansen på åsnan är en klassisk lek som passar barnkalas alldeles utmärkt. Här behöver du rita en åsna på ett stort, vitt papper. Skapa sedan en åsnesvans av någonting hängande med en bit tejp på. Sedan ska alla barn ställa sig i ett långt led där den som står längst fram i ledet ska försöka sätta svansen rätt på åsnans bak. Det finns bara en hake – svansen ska på plats med ögonbindel.  

Om ni vill göra leken ännu svårare kan ni snurra runt den tävlande några varv så det blir ännu svårare att pricka rätt.  

Slutligen 

Att planera in aktiviteter och lekar på ett barnkalas är ett perfekt sätt att få tiden under kalaset att gå tills dess att det är dags att blåsa ut ljusen på tårtan. Det finns en mängd olika lekar att välja mellan där du inte behöver speciellt mycket tillbehör för att barnen ska kunna leka dem, och här är det egentligen endast fantasin som kan sätta gränser!