Kanelbullekaka – smak av kanelbulle men snabbare att baka.

Om du längtar efter smaken av en nygräddad kanelbulle men inte har orken eller tid att knåda deg och låta den jäsa, är det här receptet för dig – en snabb och enkel kanelbullekaka.

Kanelbullekaka – recept

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 3 stägg
  • 2.5 dlströsocker
  • 3.5 dlvetemjöl
  • 2 tskvaniljsocker
  • 3 tskbakpulver
  • 2.5 dlgräddfil
  • 1 dlströsocker
  • 4 mskkanel
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna helt.
  2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och flufftigt.
  3. Sikta i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör sist i gräddfil och det avsvalnade smöret.
  4. Smörj och bröa en sockerkaksform, slå i ca hälften av smeten, strö över socker och kanel och häll på resterande smet.

Kanelbullekaka med frosting – recept

Ingredienser

Kaka

  • 150 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 5 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • salt (en nypa)

Fyllning

  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl brunt farinsocker
  • 2 msk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma

Frosting

  • 150 g smör, smör
  • 300 g färskost
  • 4,5 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din form med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
  6. Börja med att hälla hälften av sockerkakssmeten i formen. Strö på fyllningen på smeten, täck med resten av smeten.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Låt svalna innan du toppar med frosting.
  8. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  9. Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  10. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  11. Toppa din kanelbullekaka med frostingen, garnera med malen kanel. Servera och njut!

Enkel kanelbullekaka i långpanna – Recept

ca 18 bitar

Denna kaka är det man tar till när man tänkt baka kanelbullar, men tiden inte riktigt räckte till. Den enkla och saftiga kakan smakar som en kanelbulle med florsockerglasyr.

Ingredienser

Kakdeg

  • 250 g smör
  • 300 g socker
  • 3 ägg, stora
  • 350 g vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker, äkta
  • 3,5 dl mjölk

Kanelfyllning

  • 120 g smör, smält
  • 120 g farinsocker
  • 1,5 msk kanel

Glasyr

  • 200 g florsocker
  • Vatten

Gör så här

  1. Värm ugnen till 170 grader. Klä en liten långpanna, ca. 25 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör och socker ljust och luftigt. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa väl mellan varje ägg. Stoppa maskinen och skrapa ner degen längs kanterna om det behövs. Rör ner siktat mjöl, bakpulver och vaniljsocker växelvis med mjölken.
  3. Häll smeten i formen. Rör ihop smör, socker och kanel till “fyllningen”. Häll blandningen över smeten i tjocka ränder. Använd en kniv och dra den genom kaksmeten (ett par gånger kors och tvärs) för att göra ett mönster.
  4. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 40 minuter, ytan på kakan ska kännas fast vid lätt tryck. Låt kakan svalna i formen.
  5. Lägg florsocker i en skål. Vispa i vatten (ett par matskedar åt gången) till en tjockflytande glasyr och bred ut glasyren över kakan i tjocka ränder.
  6. Tips: Byt ut lite av vattnet i glasyren mot citronsaft för en friskare glasyr.

Kanelbullesockerkaka i långpanna – Recept

Kanelbullesockerkaka i långpannan – saftig, mjuk och smakar som en kanelbulle, men det är en sockerkaka. Otroligt god och ett mycket populärt recept. Det är omöjligt att bara äta en bit… Så himmelskt gott! Går bra att frysa in!

ca 20 bitar

Ingredienser

4 dl strösocker
2 ägg
2 dl filmjölk eller mjölk
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
200 g smör, smält
5 dl vetemjöl

Garnering

1–2 msk kanel
3–4 msk strösocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en slät smet.

2. Häll smeten i en långpanna, ca 25 x 35 cm. Pudra över hälften av kanelen och strösockret på ytan. Rör om hela smeten försiktigt med en sked eller slickepott. Strö sedan över resten av sockret och kanelen.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna innan du skär den i rutor.

Kanelbullesockerkaka – recept

10 – 12 Bitar

Ingredienser

Sockerkaka

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 1 krm salt

Fyllning

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl brunt farinsocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din form generöst med smör.
  2. Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
  6. Börja med att hälla 1/3 av sockerkakssmeten i formen. Strö på hälften av fyllningen på smeten, täck med ytterligare 1/3 smet, strö på resten av fyllningen och ha tillslut på resten av smeten.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Låt svalna innan du vänder upp kakan på ett galler eller fat.

Om kanel

Kanel är en krydda som har använts i århundraden och är mycket populär i många olika kulturer. Det finns två huvudtyper av kanel: Ceylon kanel och cassiakanel. Båda typerna har många fördelar för hälsan, inklusive:

  • Antioxidantrikedom: Kanel innehåller många viktiga antioxidantämnen som kan hjälpa till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler.
  • Sänker blodsockret: Kanel har visat sig kunna sänka blodsockret och hjälpa till att reglera insulinproduktionen. Detta kan vara användbart för personer med diabetes eller som försöker hålla sina blodsockerhalter i schack.
  • Antiinflammatoriska egenskaper: Kanel har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan vara användbart för att lindra symptom på sjukdomar som reumatoid artrit och astma.
  • Förbättrar hjärnfunktionen: Kanel har visat sig ha en positiv effekt på hjärnfunktionen, inklusive minne och koncentration.

Det är viktigt att notera att det finns viss forskning som tyder på att kanel kan ha potentiella biverkningar vid höga doser, så det är viktigt att använda den med måtta och rådfråga en läkare om du är orolig.