Planera ett 1-årskalas, fixa bästa kalaset för ettåringen!

Planera ett 1-årskalas – När det vankas 1-årskalas brukar det vara med pirr i kroppen, nervositet och förväntan. Kanske inte så mycket hos det unga födelsedagsbarnet, men desto mer hos föräldrarna. Särskilt om det är föräldrarnas första barnkalas som ska planeras. Då vill man gärna att allting ska vara perfekt, det är ju ändå ens barns allra första födelsedag som bör firas med dunder och brak.

Förberedelser

Skicka inbjudan till familj, släkt och vänner i god tid så att de har en möjlighet att närvara på kalaset. Till barnets första födelsedagskalas är det kanske framförallt den närmsta familjen, släkt och eventuellt föräldrarnas vänner och deras barn som brukar stå på gästlistan. Det är sällan som barnet har hunnit skaffa sig egna vänner som är utanför föräldrarnas bekantskapskrets.

Dagarna innan kalaset bör man börja dekorera, så att ingen riskerar att ta miste på den härliga stämningen på kalaset. Dekorera med ballonger och girlanger, dekorativa texter som visar på att det vankas 1-årskalas och en fin dukning. För att intrycket inte ska kännas rörigt bör det finns ett tema på dekorationen, antingen ett färgtema eller ett tema i linje med en populär och välkänd barnkaraktär. Det finns både roliga och fina dekorationer att köpa färdiga, liksom engångsartiklar till dukningen som minimerar arbetet med disken efteråt. Köp prylarna i god tid till ditt 1 års kalas!

På fikabordet

Även tårta, bakelser och annat fikabröd kan gå i samma tema som dekorationer och dukning. En tårta kan antingen beställas färdig med önskat motiv eller färgskala, alternativt slår man på stort och bakar en själv. Det behöver inte vara så avancerat, en marsipantårta kan kläs med en marsipan som går i samma färg och på en gräddtårta kan grädden färgas med hushållsfärg för att göra den lite mer rolig och unik. Något annat som är populärt att servera på barnkalas är cupcakes där frostingen kan dekoreras i det valda temat. Även cake pops brukar uppskattas och är dessutom väldigt enkla att göra själv. Cake pops kan, liksom cupcakes, dekoreras i mängder av olika varianter.

Utöver gott fikabröd bör man kunna välja bland olika drycker till, så som kaffe, te, saft eller vatten. Till barnen som deltar på kalaset är det roligt om det finns sugrör att tillgå, något som känns festligt till saften.

Underhållning

De vuxna på kalaset behöver förmodligen inte underhållas men om det även deltar barn, oavsett ålder, kan de lätt bli uttråkade när de ska sitta och lyssna på de vuxnas prat. Förbered därför några aktiviteter för barnen som kommer och anpassa aktiviteterna till att passa åldern på gästerna. Eftersom födelsedagsbarnet i fråga är så pass litet är det kanske inte läge att dra igång några superavancerade lekar eller övningar. Men något enkelt som passar alla barn går det ändå att hitta.

Fiskedamm
Inget barn är för litet för att förstå tjusningen med fiskedamm, samtidigt som även de större barnen kan tycka att det är roligt. Är det barn i spridda åldrar som deltar kan man dessutom anpassa innehållet i påsen till barnens olika åldrar och de behöver inte bestå av godis eller andra sötsaker. Tänk istället kritor och en teckning som de kan färglägga, såpbubblor, hopprep eller andra saker som inte behöver kosta så mycket. Genom att ge något som barnen direkt kan aktivera sig med kan de dessutom roa sig med sina presenter under kalasets gång. I sådana fall bör fiskedammet förläggas till början av kalaset.

Badlek
Har man möjlighet att ha kalaset utomhus och vädret tillåter kan man dagen till ära erbjuda bad i en mindre uppblåsbar pool. Här kan barn i alla åldrar plaska, leka och stänka vatten, även födelsedagsbarnet kan delta. Alternativt kan man ställa ut vattenspridare och erbjuda de större barnen nöjet att springa i vattenspridare. Kom bara ihåg att förvarna gästerna om att badkläder kan vara lämpligt att ta med sig.

Partykungen har roliga saker till 1-årskalaset!

Har du något tips om att planera ett 1-årskalas? Skriv gärna en kommentar nedan!

Lycka till när du ska planera ett 1-årskalas!

Läs mer:
Planera ett kalas med babblarnatema