Lekar till midsommarfirandet!

Lekar under midsommarfirandet är roliga aktiviteter dagen till ära som uppskattas av både vuxna och barn. Speciellt vid fint väder är det extra roligt att anordna lekar utomhus.  

Här nedan får ni flera tips på olika lekar som kommer göra er midsommarfest både rolig och tävlingsinriktad. Må bästa lag vinna! 

Kubb 

Kubb är ett otroligt populärt spel som passar för utomhusfester när vädret tillåter. Det är med andra ord perfekt att köra under midsommarfirandet. Dela in sällskapet i olika lag och kör en kubb-turnering! 

Bestäm en passande spelplan och ställ sedan ut den något större kubben, kungen. Se till att båda lagen sedan har lika stort avstånd från mitten av planen och börja kasta pinnar för att få ned motståndarlagets kubbar. Ni turas här om mellan lagen och när alla motståndarnas kubbar har fällts är det laget som först får ned kungen i mitten som har vunnit spelet. 

Lekar till midsommarfirandet  - Dragkamp

Dragkamp 

Dragkamp är en väldigt rolig lek som barnen kommer vilja köra om och om igen. Detta är även en lek som barnen kan leka helt själva! Utse en person som ska vara domare och dela in resten i två olika lag.  

För att utföra denna lek är det bra om ni ser till att ha ett tåligt, lite tjockare rep. Sedan behövs även ett band eller en annan slags markering på repet, så ni ser vem som vinner! 

Äggstafett 

Lekar till midsommarfirandet  - Äggstaffet

Äggstafett är en klassisk midsommarlek som många anordnar vid lite större sällskap. Det enda som krävs för denna lek är egentligen ett par skedar och några ägg. Sedan behöver du även använda dig av ett föremål som visar startlinjen och ett som visar vart ni ska springa runt och vända tillbaka.  

Reglerna är väldigt enkla. Dela in sällskapet i olika lag och sedan ska den första personen försöka röra sig så snabbt som möjligt, fram och tillbaka, utan att tappa ägget. Nästa spelare som står på tur gör sedan samma sak och detta upprepas tills hela laget kommit över mållinjen. Om en person tappar ägget får hen börja om från start.  

Lekar till midsommarfirandet  - Äggstaffet

Få pennan i flaskan 

Även detta är en mycket klassisk midsommarlek. Det du behöver för att spela är flaskor, pennor och snören. Dela in sällskapet i lika stora lag och placera en flaska en bit från startlinjen. Snöret knyts runt midjan tillsammans med en penna som hänger ner vid knäna. Vardera person i laget ska springa fram till flaskan och försöka få ner pennan utan att använda händerna. Det laget som klarat detta snabbast, vinner! 

Hoppa säck 

Lekar till midsommarfirandet  - hoppa säck

Att hoppa säck är en lek som passar den som har en trädgård som definitivt kommer uppskattas av barnen. Det enda ni behöver för denna lek är ett par säckar. Det du behöver göra för att leka denna lek är att sätta upp en startlinje och mållinje. Sedan ska vardera person hoppa i säcken ända fram till mållinjen. Laget som snabbast kommer över mållinjen vinner! 

Ballong-race 

Att köra ett ballong-race under midsommarfirandet är ingen dum idé. Denna lek kommer definitivt få alla deltagare i skratt och är någonting som passar både barn och vuxna. För att anordna denna lek behöver du ett gäng ballonger och ett tydligt föremål som exempelvis en kon som kan placeras vid startlinjen. Sedan placerar ni även ett föremål där personerna ska runda och vända tillbaka.  

Lekar till midsommarfirandet  - Ballong-race

Sällskapet delas först in i två eller flera lag. Ballongen placeras sedan mellan knäna och varje spelare ska försöka komma runt konen och sedan tillbaka över startlinjen igen utan att ballongen rättas till med händer eller annat. Om ballongen tappas får personen börja om från start. Laget som har de snabbaste deltagarna över mållinjen vinner!