Planera Discokalas – Fixa bästa kalaset med disco-tema!

Planera discokalas – Många barn drömmer om att gå på ett riktigt disco. Varför inte låta denna önskan slå in på födelsedagen genom att anordna ett kalas i temat. Låt födelsedagsbarnet förvandlas till en riktig discodrottning eller discokung över en dag och bjuda in alla sina vänner för en oförglömlig dag.

Förberedelser

Det blir inget disco utan vänner! Det första som måste göras är helt klart att bjuda in alla discosugna kompisar med hjälp av fina inbjudningskort. Köp inbjudningskort i form av discobollar eller pyssla ihop egna som är dekorerade med glitter eller paljetter. Temat ska helt framgå direkt på inbjudningskortet och om det är någon klädkod bör det också stå tydligt. Varför inte ha en klädkod “något glittrigt” så kan man själv bestämma hur mycket glitter man vill bära. Kanske bara lite glitterspray i håret?

Steg två är att förbereda rummet eller lokalen som ska förvandlas till ett disco. För att få den riktiga discokänslan är mörkläggning ett måste, släck belysningen och täck för eventuella fönster med lakan, gardiner eller filtar. Dekorera sedan med discobollar och discolampor med olika färger så att det blir riktig partystämning.

Förbered också något som barnen kan äta och dricka, det går åt mycket vätska och energi för att hålla ångan uppe på dansgolvet! På ett disco brukar det också finnas en liten kiosk. Anordna en enkel låtsaskiosk där allt givetvis är gratis, eller använd låtsaspengar, och ha korv med bröd, dryck och godis i serveringen. En bål av olika drycker är populärt och uppskattat hos barnen och varför inte ha stationer med popcorn utställda.
Det går också att dekorera rummet med glitterdrapperier, konfetti och annat som bidrar med stämning för ett disco.

Aktiviteter på ett discokalas

Man kan tro att ett disco sköter sig mest själv men det kan ändå vara bra att styra upp med lite aktiviteter eller lekar. För att gästerna ska komma i rätt stämning när de anländer är ett tips att dela ut glow-sticks till alla vid entrén. Dessa brukar bli populära att ha som drinkpinnar i drycken, sätta ihop flera till armband eller halsband, eller varför inte en ljuskrona på huvudet.

Dans är givet på ett disco och avsätt gärna lite tid för fri dans. Styr upp ett litet DJ-bås där du står och spelar musik och dit barnen kan komma och önska egna låtar, det brukar alltid vara populärt att få vara med och bestämma över musiken som ska spelas. Det är många som vill dansa till just sin favoritlåt!

En annan lek som barn brukar uppskatta och som ofta leder till en hel del skratt är den gamla leken Limbo. Är utmanar man sina vänner i vighet och reglerna är enkla. Två personer står och håller i ett skaft (moppskaft, kvastskaft eller någon annan lång pinne), personerna håller skaftet i samma höjd, ungefär i höjd av den längsta deltagaren. Sedan ska alla deltagarna ta sig under pinnen som successivt sänks för varje omgång. Den som nuddar pinnen eller ramlar vid sitt försök att ta sig under åker ut. Allt görs givetvis till energisk och peppig musik.

Ett tips är att tänka i olika stationer när det gäller disco, kiosken är en station, DJ-båset en annan och en tredje skulle kunna vara en tatueringsstudio! Låt barnen tatuera sig med gnuggisar och bli discots coolaste tjej eller kille.

För de barn som känner sig lite extra modiga och vill ta känslan av att vara discodrottning eller discokung ett steg längre kan man anorda med enkel karaoke.

På ett disco kan vad som helst hända och är barnen lite större så önskar de gärna känslan av föräldrafritt. Kanske det finns ett äldre syskon som kan ställa upp, annars försök hålla dig i bakgrunden och låt barnen ha deras livs bästa disco!

Har du något eget tips till hur andra läsare ska planera discokalas? Skriv gärna en kommentar nedan och hjälp andra lyckas ännu bättre!

Partykungen har många roliga discoprylar att pynta discokalas med!
Kolla även Partytajm!