Planera ett NERF-kalas – sikta högt med kalasambitionerna!

NERF är olika typer av leksaksvapen som har blivit omåttligt populära på senare tid. Det finns både pilbågar och olika typer av pistoler som alla skjuter skott av skumgummi. För äventyrliga pojkar och flickor kan det vara en dröm att få ett helt kalas i detta actionfyllda tema.

Förbered inför soldaternas ankomst

För att armén ska vara komplett vid kalaset krävs det att i god tid bjuda in soldaterna, alltså vännerna som man vill ska komma på kalaset. Detta görs enkelt med förtryckta inbjudningskort, som är en del av NERF-kalaspaket Deluxe som förutom inbjudningskort innehåller den dekoration som behövs i form av duk, girlanger, tallrikar, servetter och stora tårtljus. All dekoration går i blått och orange, med tryck av NERF logotyp.

Fika och mat för riktiga soldater

För att soldaterna ska orka delta på hela kalaset och alla de aktiva och fartfyllda aktiviteterna gäller det att fylla på energin. Bjud på enkla hamburgare eller korv med bröd i början av kalaset och avsluta med en tårta i samma färger som dekorationen, alltså orange och blå, och sätt i de extra stora ljusen från kalaspaketet. Tårtan görs enkelt med färgad sockerpasta själv eller så kan man förbeställa en egen på ett bageri. Se till att temat framgår tydligt, det brukar vara extra uppskattat hos såväl födelsedagsbarnet som övriga kalasdeltagare.

Då det under kalasets gång kommer att bjudas på fartfyllda aktiviteter är det viktigt med en välfylld vätskedepå. Erbjud olika typer av drycker och se till att barnen kan dricka under hela kalasets gång. Exempel på dryck är olika smaker av saft, vanligt vatten eller festis.

Lekar med action

Eftersom NERF är olika leksaksvapen är det självklart att det ska vara inslag av detta i lekarna. Har man möjlighet kan man hyra någon lokal, lämpligt en gymnastiksal, och bygga upp en miljö som påminner om den som är vid NERF Wars och laserdome. Dela in deltagarna i olika lag och tilldela varje deltagare ett varsitt NERF-vapen. Om några av deltagarna har egna vapen kan de med fördel ta med dessa till kalaset.
Målet är sedan att skjuta varandra med skumgummiskott. Blir man träffad måste man räddas av en lagkamrat för att kunna fortsätta spelet. Målet är att utrota ett helt lag och därmed förhindra att de skjutna kan räddas av lagkamraterna. Extra roligt blir det om man släcker ned och sätter på musik som höjer spänningen under lekens gång.
Har man inte tillgång till en stor gymnastiksal och kan bygga upp rätt miljö kan man även vara utomhus, till exempel i en skog eller i en stor trädgård och där bygga upp med det som man har tillgängligt.

En annan lek som man kan göra är prickskytte. Använd med fördel en NERF-måltavla och låt soldaterna skjuta till sig flest poäng. Detta kan göras i lag som en del av en 3-kamp eller individuellt.

Som en annan del av en 3-kamp kan man utse en soldat, förslagsvis lekledaren, som ska vakta en flagga eller skatt. Sedan är det upp till lagen att försöka komma först till målet och ta med sig flaggan eller skatten till en säker zon. Här gäller det att man arbetar som ett team för att göra undanmanöver och finta sig fram till skatten.
En annan variant är att utse en från varje lag som ska skydda det andra lagets skatt och på så sätt ha två aktiva soldater och låta lagen tävla om vem som får tag på sin skatt först. Detta kan även vara en avslutande lek där skatten innehåller kalaspåsarna från kalaspaketet Deluxe med lämpligt innehåll.

Efter dessa lekar är nog de flesta soldater trötta och redo att återvända hem.