Planera ett piratkalas för barnen och genomför det utan att gå på plankan!

Planera ett piratkalas – Att anordna ett barnkalas med olika teman brukar vara väldigt uppskattat av barnen. Ett tema medför extra spänning och barnen har chans att få klä ut sig. Exempel på ett populärt tema är pirattema och det är enkelt att anordna på egen hand och är inte heller säsongsbundet utan är ett tema som kan användas både utomhus och inomhus.

Förberedelser

Steg ett är att införskaffa inbjudningskort i rätt tema. Det finns färdiga inbjudningskort att köpa i pirattema men ett roligare sätt är att göra dem själva tillsammans med födelsedagsbarnet. Inbjudningskorten kan vara i form av en skattkarta, en pirathatt eller varför inte ett helt sjörövarskepp.
Önskar du att gästerna ska komma utklädda i det aktuella temat, något som skulle höja stämningen ytterligare, bör det framgå på inbjudningskortet liksom information om tid och plats.

Nästa steg är att förbereda piratmat. Det finns flera roliga bakverk och tårtor i temat som går att förbereda en tid innan kalaset. Det går att göra cupcakes, brownies, och tårtor som är dekorerade i pirattema. Även tillhörande dryck kan serveras i en bålskål och bålen kan vara dekorerad eller färgad med hushållsfärg. Ett annat tips är att fixa en skattkista och fylla den med godispengar.

För att komma i rätt sjörövarstämning krävs det även lite dekoration. Det kan vara dödskallar som är fasttejpade på väggar eller fönster, piratflaggor som hänger i lampor och man kan ha skattkistor placerade runtom med spännande innehåll. Även bordet där mat eller fika ska intas kan dekoreras med dödskallar i form av plastdekoration, banderoller eller ljuslyktor. Det finns även engångs tallrikar, bestick och glas i pirattema att inhandla.

Kalaset

Inget piratkalas utan äventyr för de unga piraterna. Det finns flera roliga lekar att anordna när kalaset väl är kommet.

Dels kan man ha en utklädningslåda med piratkläder för de som inte har några egna när de kommer. Eller så kan man anordna pyssel där kalasdeltagarna får vara med och fixa egna accessoarer. Något som är enkelt att fixa på egen hand är till exempel en ögonlapp som barnen kan skriva eller rita på själva, en huvudduk eller varför inte vika ihop en sjörövarhatt av papper som de kan måla. Det går även relativt lätt att pyssla ihop piratsvärd eller en piratkrok för handen med hjälp av lite wellpapp och aluminiumfolie. En uppskattad punkt är att deltagarna får ta med sig pysslet hem och ha ett minne av kalaset.

Alla pirater och sjörövare vill ju komma åt den efterlängtade skatten. Fixa med skattkarta som leder till olika skatter. Detta kan göras en och en och ha flera olika skatter eller så kan man dela in barnen i lag, lite beroende på ålder, och göra en tävling av leken där det laget som hittar skatten först vinner. För att få till känslan lite extra kan du göra kartan på lite gulnat papper, elda det runt kanterna så det blir sotat och rita kartan med streckad linje med hjälp av en kolbit.

Skepp o hoj! Nu stormar det på havet! Hela havet stormar är en annan rolig lek som passar in i temat. Det går ut på att man ställer stolar i mitten av ett rum, med ryggarna emot varandra. Antalet stolar ska vara en mindre än antalet pirater. Sedan startar man musik, gärna musik som höjer stämningen för piraterna. När musiken stoppas gäller det för piraterna att snabbt lägga beslag på en av stolarna. Den piraten som blir utan stol får gå på plankan och är ute ur leken. För varje omgång plockar man bort en stol så att antalet stolar hela tiden minskar och är en mindre än de som är kvar.

Lycka till med piratkalaset!

Har du något eget tips till hur andra läsare ska planera ett piratkalas? Skriv gärna en kommentar nedan och hjälp andra lyckas ännu bättre!

Läs mer:
Partykungen har massor av piratprylar till kalaset!