Planera Pokémon-kalas, fixa bästa kalaset med Pokémon tema!

Planera Pokémon-kalas – Ta med vännerna in i Pokémons spännande värld. Pokémon har under flera decennier roat och fascinerat barn över hela världen och sedan Pokémon Go lanserades har intresset även klättrat upp i åldrarna. Ett kalas i Pokémon-tema kan genomföras på olika sätt, det är bara fantasin som sätter gränser för vad kalaset kan erbjuda.

Förberedelser

För att få ett kalas med genomgående Pokémon-tema krävs det en del förberedelser. Det behöver inte vara allt för avancerat eller märkvärdigt, med enkla medel kommer man långt även om det finns obegränsat med alternativ för den som vill ha extra allt.
När man har bestämt sig för när det ska bli kalas och bestämt sig för att temat ska vara Pokémon är det dags att bjuda in sina vänner. Det finns färdiga inbjudningskort med motiv av olika kända Pokémon-figurer om man vill köpa. Alternativt kan man göra egna inbjudningskort, till exempel rita den klassiska Pokémon-bollen. Man kan även leta fram en bild på internet, skriva ut och klippa ut till en rund form.

Andra förberedelser som man bör göra innan kalaset tar vid är dekoration. För att komma i rätt stämning bör dekorationen spegla temat. Även här finns det färdiga girlanger, vimplar, dukar och engångsartiklar att köpa. Är man pysslig är även detta något som man kan göra själv, speciellt vimplar och olika dekorativa mönster på muggar eller glas.

Mat & Dryck

Pokémon-bollen, Poketball, kan vara en återkommande symbol i kalaset, precis som den spelar en huvudroll i Pokémons värld. Bollen har ju automatiskt formen av en tårta och vill man inte beställa en färdig tårta är det enkelt att göra en själv. Fyllningarna kan vara som i en vanlig prinsesstårta där man sedan experimenterar med sockerpasta så att man får till mönstret. Det kan vara grädde på ena halvan och röd sockerpasta på andra halvan och svart sockerpasta för att få till mittlinjen och cirkeln i mitten. Alternativt kan man färga grädde och spritsa de olika färgerna.

Bjud på röd och gul saft till tårtan, vilket går i Pokémons färger. Köp engångsmuggar med motiv på eller klipp till gult papper och gör Picachu som dekoration på vanliga glas.

Lekar

På ett Pokémon-kalas är det obligatoriskt att gå på Pokémon-jakt. Denna jakt kan genomföras på olika sätt beroende på hur stora barnen är. Ett sätt är att bygga upp en spänning inför jakten, genom att Ash meddelar att Picachu är försvunnen och Ash behöver hjälp att hitta honom. Ash meddelar vart han såg Picachu senast, ett ställe där sedan en ledtråd väntar. Denna ledtråd leder till en annan ledtråd, som leder till ytterligare en ledtråd och till slut finner man Picachu. Ledtrådarna kan skrivas i form av rim, det kan ritas rebusar eller vara någon form av karta. Hur ledtrådarna bör utformas beror lite på hur gamla barn som deltar på kalaset.
En annan variant är att deltagarna ska finna flera olika Pokémonfigurer med hjälp av en karta. Antingen kan deltagarna gå tillsammans med en karta och hitta figurerna ihop, eller så kan varje deltagare få en egen karta och få hitta sin egen Pokémon. Detta kan göras i stället för det klassiska fiskedammet då man ihop med figuren även kan lägga en liten godispåse eller annan goodiebag.

En annan aktivitet är att göra en tipspromenad eller ett quiz med frågor om Pokémon. Låt barnen göra en och en, dela in i två lag eller i par.

Som sagt, det är bara fantasin som sätter gränser! Och ju mer du själv är insatt i Pokémons värld desto mer detaljer kan du efterlikna. Till exempel att göra egna chiffers i jakten eller i tipspromenaden.

Partyhallen har roliga Pokémon-prylar till ditt kalas.

Fixa ett fartfyllt och oförglömligt barnkalas med födelsedagsbarnets favoriter från Pokémon. Låt barnen gå på Pokémonjakt och se om de kan hitta Picachu!

Andra populära kalasteman hos oss på Kalasplanering.se:
Kalas med Harry Potter-Tema
Kalas med prinsesstema