Planera ett prinsesskalas – Så fixar du bästa kalaset med prinsesstema!

Planera prinsesskalas – Vem drömmer inte om att få vara prinsessa för en dag? Många barn läser sagor om prinsar och prinsessor och drömmer sig bort till deras sagolika värld. Vad passar då inte bättre än att låta drömmen gå i uppfyllelse och förvandla födelsedagsbarnet till en riktig prinsessa till sin födelsedag.

Förberedelser

För att det ska bli ett riktigt kalas för dagens prinsessa måste man i god tid bjuda in alla prinsessans vänner till slottet för att fira. Köp fina inbjudningskort eller gör egna i form av en prinsesskrona, skriv ned tid och plats och vänta på ert finbesök.

Innan slottet är redo för alla gäster behöver det dekoreras. Det finns mängder av rolig dekor i temat för prinsesskalas och det kan inte bli för mycket av det goda. Köp fina engångsartiklar i samma tema, kanske med födelsedagsbarnets favoritprinsessa som motiv. Täck serveringsbordet med en fin engångsduk i samma tema. Sprid ut glitter och blås upp ballonger. Och den viktigaste förberedelsen av allt – se till att prinsessan har sin klänning redo.

Mat för prinsessor

På ett prinsesskalas är det nästan givet att det ska serveras en klassisk prinsesstårta. Köp en färdig eller låt födelsedagsbarnet hjälpa till att baka en. Det är inte så svårt! För en extra festlig tårta, gör ett hål i mitten på tårtan och stick ned en liten docka, till exempel barbie. Dockan blir då en prinsessa där marsipanen utgör kjolen på klänningen.

Vill man ha något matigare kan man göra en härlig pannkakstårta med sylt och grädde. Prinsessor gillar garanterat pannkakor!

Prinsesslekar

När alla förberedelser är klara är det äntligen dags för det stora prinsesskalaset att börja! Vilken prinsessa man än har läst sagor om eller sett filmer om så vet man att det alltid händer grejer på slottet. Händelser som kan förvandlas till lekar.

Den första leken är inspirerad av Askungen och hur hon får gno och slita för att hålla rent hemma. Det leder till leken Disktraserace! Leken kan göras antingen i lag eller en och en, beroende på hur många man är. Varje lag behöver en disktrasa, en stor hink/balja med vatten och en mindre hink som ska vara tom. De hinkar som är fyllda med vatten ska ställas på en rak linje som vi kan kalla för startlinjen. De hinkar som är tomma ställs på mållinjen. Avståndet däremellan kan man bestämma själv och beror lite på hur många man är i ett lag eller hur stora barn som ska delta.
Sedan ställer hela laget upp sig på en linje mellan start och mål, med ryggen mot start. Den som står närmast starthinken doppar sedan disktrasan i vattnet och ger disktrasan till personen framför. Den som står närmast mål ska sedan krama ur så mycket vatten som möjligt ur trasan och det lag som först fyller den tomma hinken med vatten vinner!
Leker man en och en springer man själv mellan start och mål och försöker hålla kvar så mycket vatten som möjligt i trasan. Denna lek är simpel och kan lekas även av små barn.

En annan aktivitet som man kan göra med barnen är att de själva får pyssla ihop sina prinsesskronor. Lägg fram papper, pennor, glitter och paljetter och låt de själva skapa den krona som ska pryda deras huvuden under kalasets gång.

I prinsessornas värld förekommer de mest underliga ting. Så som godisträd! Det här är en variant av den klassiska fiskdammen men här hänger man istället upp godispåsar i träd. Sedan får barnen med hjälp av en längre pinne med någon form av krok på försöka fiska ned sin godispåse från trädet. Är det ett klättervänligt träd kan man även klättra för att nå sin påse.

Har du några tips för att planera ett prinsesskalas att dela med dig av till våra läsare? Skriv gärna en kommentar nedan!

Partykungen har många roliga prinsess-prylar att pynta prinsesskalas med!