Fiskdamm på barnkalaset – alla lyckade kalas har en fiskdamm

Fiskdammen är höjdpunkten på barnkalaset. Spänningen är olidlig för att se vad som nappar på krocken. Stora såväl som små barn älskar fiskdamm på kalaset. För att göra fiskdammen till en lyckad aktivitet är det viktigt att planera godispåsarna och överraskningarna noga. Självklart måste du även ha ett par bottennapp i gömmorna bakom skynket. Här kan du läsa mer om hur du bäst arrangerar fiskdamm på barnkalaset.

Vad är en fiskdamm?

Först och främst ska vi reda ut vad en fiskdamm är för något. Många känner igen den här kalasaktiviteten från när de själva var barn, men det är inte alla som upplevt fiskdammskonceptet.

Fiskdamm är en av de mest klassiska och populära aktiviteterna på barnkalaset. Det kan enkelt beskrivas som aktivitet där barnen ger sig ut och fiskar efter godis eller leksaker. Det vanligaste är att spänna upp ett tygskynke i en dörröppning där barnen står på ena sidan med ett fiskespö och en vuxen gömmer sig på andra sidan skynket. Linan med krok kastas över skynket i hopp om att få napp. Den vuxna som sitter på andra sidan bestämmer vad som nappar på kroken. Ibland nappar det på direkten och barnet får en godispåse och/eller leksaker, men ibland blir det ett bottennapp. Självklart är det viktigt att alla barn till slut får napp så att de kan ta med sig en välfylld godispåse hem.

Hur lång tid tar fiskdammen?

Fiskdamm är en mycket bra aktivitet på barnkalaset eftersom du kan förbereda mycket i förväg. Det tar cirka fem minuter att sätta upp skynket om du redan har förberett godispåsarna. Själva aktiviteten tar ungefär 15 minuter, men det beror på hur många barn som är på kalaset. Det bästa är att arrangera fiskdammen i slutet av kalaset så att barnen kan ta med dig godispåsarna hem. Fiskdammen är ofta höjdpunkten på kalaset så spara det bästa till sist.

Vad behövs till en fiskdamm?

  • Ett skynke – gärna målat eller dekorerat så att det ser ut som hav eller en sjö. Barnen ska ju tro att de faktiskt är och fiskar. Om du inte vill eller hinner göra ett eget så finns det färdiga fiskdammsskynken att köpa.
  • Ett fiskespö eller håv eller något liknande så att barnen kan håva in fångsten när det nappar bakom skynket. Du kan enkelt göra ett eget fiskespö med en lång pinne, snöre och en krok eller klädnypa. Du kan även köpa ett barnvänligt fiskespö med lina och klädnypa som är särskilt utformat för fiskdamm.
  • Napp – oftast godis och/eller leksaker som sätts fast på kroken när det nappar. Leksakerna kan exempelvis vara vattenpistoler, små plastdjur eller klistermärken.
  • Bottennapp – något som barnen inte vill ha. Här kan du vara kreativ och välja olika prylar du redan har hemma, exempelvis en toalettpappersrulle, en hink eller en gammal sko.

Tips för en lyckad fiskdamm

Det är svårt att misslyckas med en fiskdamm, men det finns vissa detaljer som gör den extra minnesvärd för kalasgästerna.

Tips 1: Välfyllda godispåsar. Hela aktiviteten går ut på att få napp och barnen är förväntansfulla vad som finns i påsen. Fyll gärna påsen med massor av godsaker och andra små överraskningar, exempelvis leksaker. Barnen tar med sig godispåsarna hem som ett minne från kalaset.

Tips 2: Fina påsar eller presentboxar. Se till att påsarna även är fina att titta på. En godispåse som matchar kalasets tema är ett utmärkt sätt att göra barnen fulla av förväntan. Om du vill ta godispåsen till en ny nivå kan du använda dig av en presentbox i papp som du fyller med godis och överraskningar. Knyt fast en ballong i handtaget för extra dekoration. Det kommer garanterat att bli en succé.

Lycka till med fiskdammen!