Allt du behöver för att fixa en babyshower – här är de bästa tillbehören!

Fixa babyshower – Konceptet babyshower är växande i Sverige och har under senaste åren blivit mycket populär för gravida. Det finns egentligen inga regler till hur man ska anordna en babyshower och vad man ska göra, huvudsaken är att föräldern/föräldrarna överöses i kärlek och gåvor inför tillskottet.

Det finns dock vissa tips som kan lyfta vilken babyshower som helst. För att inspirera dig och hjälpa dig komma igång med planeringen har vi samlat ihop ett gäng av våra bästa tips på populära saker – såsom tillbehör, lekar, och gåvor som bidrar till en riktigt bra babyshower. Guiden passar varje sig du är syskon, vän eller partner till den blivande föräldern. Fortsätt läsa för att bli inspirerad!

Välj ett tema!

En bra fest startar med ett riktigt bra tema. Ett enkelt sätt att få en babyshower att kännas välgenomtänkt är att välja ett tema som du baserar eventet på. Det kan i princip vara vad som helst, från prinsessor, troll och björnar till fantasivärldar eller inspirerat av en tv-serie. Eller varför inte ha en färg som tema? Det blir även lättare för dig att planera inbjudningskort, dekor och lekar när du bestämt dig för ditt tema.

Börja planera i god tid

Ett tips innan du sätter igång med den verkliga planeringen är att börja i god tid, då blivande föräldrar brukar vara på ett tight schema precis innan barnet kommer, och många kvinnor har det dessutom svårare under vissa delar av graviditeten. Hitta också en tidpunkt som passar för dina gäster.

Dekorera

Okej, du har valt datum och tema och det är dags att dekorera. Var börjar man? Vi rekommenderar att börja med de stora sakerna innan du grottar ner dig i mindre detaljerna.

Väggar och tak

Pryd väggar och tak med fina ballonger enligt ditt tema, och skapa en temavägg med hjälp av prydnadspuffar, denna växtvägg eller bakgrundsglitter. Det kan vara snyggt att dekorera med bokstäver, och det finns många snygga girlanger med söta texter som passar eventet.

Om föräldrarna vet vilket kön deras bebis har och vill dela med sig till sina gäster, om de väljer att identifiera barnet på det sättet, så kan du hänga upp girlanger eller ballonger på väggen som extra pynt. Ett superbra tips för att hålla ballongerna på plats om du använder helium, är dessa baby-inspirerade ballongvikter i formen av nappflaskor.

Bord och servering

Man behöver inte alltid servera en full måltid på en babyshower – det är helt upp till dig om du väljer att göra det eller inte. Planerar du för en sittning så tipsar vi om dessa placeringsskyltar som ser ut som snäckor – så söta! Men det är alltid en bra idé med tilltugg, och för det behöver du självfallet söt dekoration och en fin servis till bordet.

Börja med en fin bordsduk, sedan kan du välja tallrikar, glas och servetter i passande tema. Duka upp dina babyfot-formade kakor och pynta bordet med baby-konfetti och hitta alternativ till tårtdekoration och tandpetare som passar babyshowern. Extrapoäng får du om du hittar en snygg bordsdekoration. Strö gulligt konfetti över bordet och så är du färdig!

Partypresenter

Gäster uppskattar alltid en söt liten partypresent från värden. Det är ett passande tack för pengarna de lagt ner på presenterna och annan hjälp som gästerna kan ha tillfört. Du kan lägga fram små skålar runt om lokalen eller rummet där du håller babyshowern där gäster kan plocka på sig små gåvor under festens gång.

Tips på sådant kan vara små godisar som påminner om barndomen, lekfulla presenter, eller packa ner dina favoritsmåsaker i en söt liten påse.

Om du är gäst

De flesta föräldrar uppskattar i princip alla gåvor de kan få, eftersom allt, verkligen allt, används. Och det finns så mycket man kan köpa. Nappflaskor, handdukar i djurmotiv, bröstpumpar, filtar i toppkvalitet, gosedjur, bitleksaker, mössor, vantar, supermysiga mjukisar, finkläder… ja, listan är bokstavligen oändlig.

Är du osäker funkar det alltid med kläder i större storlekar, gosedjur eller böcker eftersom föräldrar aldrig kan ha för många av sådant. Var dock försiktig med att köpa för många baby-kläder, eftersom bebisar snabbt växer när de är som minst, och de kanske inte ens hinner använda alla kläderna. Det är också smart att ge praktiska saker så som blöjor, blöjbadbyxor, våtservetter för baby, tvättlappar och dylikt.

Om den som ordnar babyshowern har pratat med de blivande föräldrarna och fixat ihop en önskelista så är det tacksamt om man köper gåvor utifrån den. Då kan man våga köpa lite större grejer såsom en skötväska, ett skötbord, amningskuddar, blöjhink, specifika bröstpumpar eller kanske till och med en barnvagn.

Sammanfattning

En lyckad babyshower behöver inte vara svårare än man gör den. Fokusera på att visa den väntande föräldern kärlek med fina gåvor och en genomtänkt fest om de själva inte ordnar den. Vi hoppas att ha kunnat inspirera dig med tema och tips för dekoration och presenter i denna artikel. Glöm inte att ha kul!