Inbjudningskort till kalas – vad ska jag skriva på inbjudningskortet?

Inbjudningskort till kalas – Att skicka ut inbjudningskort till ett kalas är en viktig del av planeringen. Det är via inbjudningskorten som gästerna får all information som de behöver inför det kommande kalaset och om det är några särskilda förhållningsregler att tänka på. Framtagandet av inbjudningarna kan vara en rolig förberedelse för barnet att delta i, antingen att välja fina kort som är färdigtryckta, rita egna eller pyssla ihop unika kort för varje gäst. Inbjudningskorten kan sedan delas ut personligen, skickas via post eller delges på annat sätt.

Datum, tid och plats för kalaset

Det finns flera relevanta punkter som behöver lyftas fram tydligt och informativt på inbjudningskortet, till exempel datum, tid och plats. Gästerna behöver veta var kalaset kommer att vara någonstans, vilket datum det är som gäller och vilken tid gästen förväntas dyka upp. På barnkalas är det vanligt att man både sätter en tid där kalaset startar och en tid när kalaset är slut och gästerna behöver hämtas. Är det svårt att hitta till den angivna platsen kan en enkel vägbeskrivning skrivas med.

På inbjudan är det trevligt om det framgår vem som är födelsedagsbarnet och hur många år barnet fyller. Genom att direkt veta vems kalas man har blivit bjuden till är det enklare att köpa eventuell födelsedagspresent.

Ange ett datum för sista dag då gästerna ska meddela om de planerar att komma på kalaset. Detta underlättar den fortsatta planeringen av kalaset när man vet hur många som man ska räkna med. Särskilt viktigt om man planerar att bjuda på mat eller till exempel vill dela in deltagarna i olika lag vid lekar och andra aktiviteter. För att de inbjudna gästerna ska kunna meddela sitt deltagande behöver ett telefonnummer eller annan kontaktväg framgå i anslutning till detta datum, samt namn på den person som man kontaktar.

Här hittar du färdiga inbjudningskort hos Partyhallen

Fika eller mat på kalaset

Om man planerar att bjuda på mat eller enklare förtäring på kalaset är det trevligt om det framgår direkt på inbjudan. Detta för att göra det enkelt för gästerna att veta om de ska äta innan kalaset eller inte, det blir trist för alla parter om det bjuds på mat och gästerna kommer mätta till tillställningen.
Ange eventuellt att gäster med allergier ska meddela sin specialkost samtidigt som man svarar på inbjudan. Då får man möjlighet att planera någon annan mat eller fika som alla kan äta, alternativt göra något särskilt till enstaka allergiker så att det finns något för alla på bordet.

Vill man vara extra tydlig kan man skriva ut att man bjuder på tårta eller fika i de fall som man inte hade tänkt något matigare. På så sätt slipper man att få frågor vilket det kan bli om inte skriver något alls om förtäring.

Övrig information på inbjudningskortet

Är det tänkt att kalaset ska gå i något speciellt tema så uppskattas det alltid om det framgår på inbjudningskortet. Särskilt om man önskar att gästerna klär sig i kläder som går i temat eller tar med sig accessoarer som påminner om temat. Tänk på att det kan vara svårt att ha någon strikt klädkod på ett barnkalas då alla familjer inte har möjlighet att köpa speciella kläder för ett enstaka tillfälle. Lämna det istället öppet, nämn gärna det tema som kalaset ska ha och att barnen får klä sig i temat om de vill. Under övrig information är det även lämpligt att skriva annan information som kan vara bra att veta, till exempel om gästerna ska ta med sig badkläder för vattenlekar.

Det är av stor vikt att inbjudan är så kortfattad som möjligt där den viktiga informationen tydligt framgår och inte smälter in i annan text.

Lycka till med dina inbjudningskort till kalas!