Pinata till barnkalaset

Det blir allt populärare att förgylla så väl barnkalas som fester med en rolig piñata. Piñatan blir inte sällan kalasets mittpunkt och en aktivitet där alla samlas runtom och blir engagerade. En piñata är tillverkad av ett material som är lätt att ha sönder, vanligtvis i någon typ av papp.

Det råder delade meningar om varifrån fenomenet härstammar då man kan se olika typer av piñatas tidigt både från Kina och Mexiko. Man tror att traditionen togs till Europa någon gång på 1300-talet då den fick fäste och spreds i Spanien.

Pinata med olika teman

Pinata Enhörning Mini
Pinata Enhörning Mini

När piñatan först introducerades så hade den formen av antingen en ko eller en oxe, vilket är djur som symboliserar det kinesiska nyåret. I Mexiko tog man i början en vanlig lergryta och fyllde med godsaker och sedan började man successivt att dekorera lergrytan eller lerkrukan mer och mer.
Idag finns det piñatas i alla möjliga färger och former som det bara är att välja och vraka mellan. Det finns garanterat en piñata för alla typer av kalas. Välj en som går i det tema som kalaset har eller en som man bara tycker är fin och faller födelsedagsbarnet i smaken.

Variera innehållet

När piñata kom till Kina fylldes den från början med olika typer av frön som skulle gynna den kommande växtsäsongen. I Mexiko fylldes den istället med godis och säsongsbetonade frukter vilka skulle representera ondskans olika frestelser.

Numera tar de flesta för givet att en piñata är fylld av godis som bildar ett godisregn när den väl slås sönder. Så behöver det inte vara. Det är bara fantasin som sätter gränser på vad man kan fylla sin pinata med och således kan man fylla den med innehåll som passar för kalaset och dess eventuella tema. Om man väljer att fylla den med godis bör man tänka på att inte ta hårt godis som kan gå sönder i fallet, till exempel godisklubbor.
Andra saker att fylla innehållet med är bland annat klistermärken, Pokémon-kort, så kallade gnuggisar eller andra saker som går i tema med kalaset. Det går även att fylla den med små godispåsar med namn på så att var och en får en färdig påse för en mer rättvis fördelning av innehållet.

Så går det till

Traditionen säger att deltagaren ska förses med en ögonbindel och sedan snurras 33 gånger, ett varv för varje år av Kristi liv. Därefter kan deltagaren påbörja försöket med att ha sönder figuren med det redskap som den har blivit försedd med. Idag håller man kanske inte riktigt fast vid att behöva snurras 33 gånger, men ögonbindeln är fortfarande ett obligatoriskt inslag och även att snurras några få varv för att försvåra det en aning.

Häng upp piñatan någonstans där den kan hänga fritt och där det är mycket utrymme. Piñatan hängs upp i ett snöre och födelsedagsbarnet förses med en ögonbindel. De övriga kalasdeltagarna står på behörigt avstånd och ropar hjälpande ord om var piñatan är någonstans. Födelsedagsbarnet förses även med ett lämpligt föremål att slå sönder figuren med, till exempel ett racket, basebollträ eller en pinne. Vill man försvåra ytterligare kan piñatan hänga i ett snöre som kan styras av en lekledare så att figuren kan variera i höjd.

Om man vill engagera alla deltagare ytterligare kan var och en få prova lyckan med att ha sönder piñatan. Bestäm i förväg hur många slag var och en ska få på sig, lämpligen 3 slag, och sedan roterar man och barnen får turas om att försöka träffa figuren med hjälp av sina kompisar.

Detta är en rolig aktivitet på kalaset som även ger utdelning till varje deltagare. En piñata kan med fördel ersätta traditionellt fiskedamm eller godisregn.